Cykeltur runt Balatonsjön.

På asfalterade cykelvägar och mindre landsvägar kör ni runt Centraleuropas största insjö Balaton. Turen börjar och slutar i Siófok, en populär semesterort med fina badstränder och behagligt klimat och som av ungrarna kallas Balatons huvudstad. Det finns gott om speceriaffärer, restauranger och caféer runt om sjön. Tänk på, att det kan bli mycket varmt under sommaren!

Tapolca foto Chmee2

Tapolca foto Chmee2

Refnr.97-1
Turens längd: 7 dagar/6 nätter.
Svårighetsgrad: Lättcyklad på södra sidan, medelsvår i kuperad terräng på norra sidan.
Inkvartering: A: Hotell 3* eller B: 4*, nästan alla med luftkonditionering.
Startdag=Dag 1: Lördagar och onsdagar 30/03-26/10. Annan veckodag möjlig mot tillägg 2500 kr för 1-4 pers.
Pris/pers i sv. kr. år 2019

Startdag=Dag 1 30/3-18/5
31/8-26/10
19/5-29/6 30/6-20/7 21/7-30/8
A Dubbelrum 3* 6190 6560 6940 7100
A Enkelrum 3* 7050 7420 7960 8120
B Dubbelrum 4* 8000 8390 8770 8930

Enkelrum 4*: kontakta Loca France!

Festetics palats foto tillwe

Festetics palats foto tillwe

Vad ingår i priset?
I priset ingår hyra av cykel, rum och frukost,  transport av bagage mellan hotellen, samt taxi ankomst-och avresedagen järnvägsstationen-hotellet. Vouchers, kartor, vägbeskrivningar på engelska och turistmaterial erhålles vid ankomst till första hotellet.
I priset ingår ej resa till Siófok. Det finns gott om affärer för proviantering och restaurangerna är öppna från kl 12 till kvällen. 

Szigliget Ruiner från det medeltida slottet foto Kontiki

Szigliget Ruiner från det medeltida slottet foto Kontiki

Går det att betala med kort?
Restauranger och hotell brukar acceptera kort, men ej taxi, affärer och caféer på mindre orter. Ta med kontanter (forinter, HUF)!

Hur reser man till Siófok?
Flyg till Budapest och tåg till Siófok (1h40 min).

Cykeln
är en herr- el damcykel, 21 växlar med handbroms el 3 växlar med fotbroms, en väska bak, karthållare fram, hållare för vattenflaska, reparationsväska med ny slang och lås. Cykelhjälm går att hyra (100 kr), men vi rekommenderar er att ta med egen hjälm. För att få en passande cykel, uppges kroppslängd vid bokningen. Cykeln hämtas och lämnas på hotellet i Siófok. Tillägg för elcykel 1550 kr.
GPS
Ni kan hyra GPS (en per grupp) pris 200 kr.

Dag 1. Ankomst till Siófok.
Från Budapest tar ni tåg till Siófok. Ni hämtas vid järnvägsstationen och körs till hotellet, där ni får era cyklar och handlingar.

cykelvägar el lågtrafikerade landsvägar

cykelvägar el lågtrafikerade landsvägar

Dag 2. Siófok-Balatonkeresztúr, 63 km.
Första etappen går på cykelvägen Balatoni Körút västerut, på den södra stranden av sjön. Ni passerar många samhällen, som är uppskattade semesterorter. Övernattning i Balatonkeresztúr.

DSC_0127.JPG

Dag 3. Balatonkeresztúr-Badacsony, 43 km.
Idag går turen genom Kis Balaton (Lilla Balaton), ett väldigt våtmarksområde, som alltsedan 1979 räknas till ett av de viktigaste våtmarksområdena för sjöfåglar. På vägen skall ni stanna till i Keszthely och titta på Festetics Palats, ett av de tre största byggnaderna i Ungern, som det tog 100 år att uppföra. Idag är palatset museum. Ni övernattar i Badacsony, där den gamla romerska vägen går intill vinodlingarna.

Badacsony vinodlingar.

Badacsony vinodlingar.

Dag 4. Badacsony-Tapolca-Badacsony, 35 km.
Trakten kring staden kallas Tapolcabassängen och anses av författare och konstnärer som Ungerns vackraste landskap. Under 1900-talet bröts basalt i stora stenbrott, som efter protester stängdes. Idag är det en del av en nationalpark. Under Tapolca finns det ett vackert belyst grottsystem med underjordiska sjöar, där man kan färdas med små båtar. Övernattning i Badacsony.

Salföld typiskt renoverat hus foto fm2

Salföld typiskt renoverat hus foto fm2

Dag 5. Badacsony-Tihany, 50 km.
Ni kör upp till Salföld, där privatpersoner renoverat gamla hus typiska för Kálibassängen, målat dem vita och lagt på nya halmtak. I Kékkút finns det värdefulla vattenkällor och i Köveskál kan ni stanna till för vinprovning. Cykelvägen passerar Balatonudvari, där det finns en märklig kyrkogård från början av 1800-talet. Gravstenarna är uthuggna i marmor, vilket är unikt för Ungern. Även i Tihany kan ni stanna till för vinprovning. Halvön är välmående och högst upp tronar kyrkan med vidunderlig utsikt. Redan på 1000-talet grundades här ett benediktinkloster. Övernattning i Tihany.

klosterkyrkan i tihany foto Gr3mi

klosterkyrkan i tihany foto Gr3mi

Dag 6. Tihany-Balatonfüred-Siófok, 59 km.
Den sista etappen går genom populära semesterorter på den norra stranden. Balatonfüred är känt för sitt vitfiske och det största rehabiliteringscentret för hjärtpatienter. Landskapet är vackert med behagligt klimat, vinodlingar, möjligheter till bad och segling. Övernattning i Siófok.

Dag 7.
Efter frukost körs ni till järnvägsstationen. Programmet slut.

tihany

tihany

Försäljningsvillkor.

Priserna är satta enl. valutakurs 29/10 2018.
Anmälningsavgiften är 10%, som inbetalas inom en vecka.
Slutbetalning skall vara Loca France tillhanda senast 30 dagar före turens början.
Avbokning: Vid avbokning 33 dagar el fler före dag 1 i programmet, skall 10% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 32-23 dagar före dag 1 i programmet, skall 25% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 22-10 dagar före dag 1 i programmet, skall 50% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 9-4 dagar före dag 1 i programmet, skall 75% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 3 dagar eller färre före dag 1 i programmet, skall 100% av kostnaden erläggas. Vid s.k. ”no show” startdagen skall 100% av kostnaden erläggas.
Som kostnad menas totalkostnad för turen, inkl. ev. extranatt.
Om redan påbörjad tur avbryts i förtid, sker ingen återbetalning.
Konsumentverket skriver på www.hallakonsument.se:
"Förändring av priset.
Arrangören får höja priset på resan. Men priset får inte höjas under de sista 20 dagarna före avresan.
Exempel på saker som kan ge arrangören rätt att höja priset är ändringar i växelkurser, skatter, tullar och transportkostnader. Om arrangören fått minskade kostnader, ska priset i stället bli lägre för dig."