Cykeltur till slottet i Versailles.

Det är i landskapet några mil söder och sydväst om Paris, som denna cykeltur leder er bland de kungliga slotten från Fontainebleau till Versailles. Ni far genom de mäktiga och välskötta skogarna vid Fontainebleau och Rambouillet, samt passerar flera små pittoreska samhällen, där bl.a. impressionisterna fann inspiration. Turen går på en del cykelvägar och fr.a. på lågtrafikerade vägar och ni kan välja 5 eller 6 dagar.

Refnr. 75-3
Turens längd: A: 6 dagar / 5 nätter el B: 5 dagar / 4 nätter.
Svårighetsgrad: Medelsvår. 10 km går på landsväg med trafik, resten på lågtrafikerade landsvägar och cykelvägar.
Inkvartering: 4 nätter på hotell 3* och 1 natt på hotell 4*. En natt kan utbytas mot bed & breakfast av motsv. kvalitet.
Startdag=Dag 1: Valfri dag 1/4-26/10.

Pris/pers i sv. kr år 2019

Startdag=Dag 1
1/4-26/10
A dubbelrum
9200
A enkelrum 13000
B dubbelrum
7900
B enkelrum 10700
slottet i vaux-le-vicomte.

slottet i vaux-le-vicomte.

Vad ingår i priset?
I priset ingår hyra av cykel, övernattning med frukost, transport av bagage mellan hotellen, detaljerade kartor och vägbeskrivningar på svenska och engelska, turistinformation.
I priset ingår ej resa till Melun och från Versailles.

slottet i fontaineblleau. foto Jean-Christophe BENOIST

slottet i fontaineblleau. foto Jean-Christophe BENOIST

Hur reser man till Melun och från Versailles?
Flyg till Paris och pendeltåg.

Cykeln
är en herr- eller damcykel, 21 växlar med liten väska fram, 2 väskor bak, cykellås, cykelhjälm och reparationsväska. Tillägg elcykel (unisex) A: 700 kr, B: 600 kr.

Cykelväg.jpg
Karta 75-3.jpg

Dag 1.
Ankomst till Melun el Fontainebleau. Staden ligger i en av Seines meanderslingor som en port till den berömda Fontainebleauskogen och omnämns redan av Julius Cesar år 52 f.Kr. På marknaden kan man finna äkta brieost (Brie de Melun). Övernattning på ett mycket bra bed & breakfast i Melun el charmfullt hotell i Fontainebleau.

Dag 2. Melun-Fontainebleau, 37 el 57 km.

Om ni övernattar I Fontainebleau cyklar ni först upp till Melun och sedan till slottet i Vaux le Vicomte med sina franska trädgårdar. Ni fortsätter till det befästa slottet Blandy, ett exempel på medeltida militär arkitektur i landskapet runt Paris. Små landsvägar längs Seine leder er till de små medeltida samhällena Fontaine le Port och Samois-sur Seine. Ni kommer fram till parken runt det imponerande slottet i Fontainebleau, som är uppfört på Världsarvslistan.

Dag 3 (B: Dag 2). Fontainebleau-Etampes, 54 km.

Idag kör ni genom Fontainebleauskogen med en yta på 25000 ha med rik flora och fauna. Barbizon är impressionismens vagga, dit många konstnärer sökte sig. Etampes är redan under Medeltiden en befäst stad och man kan idag besöka det gamla fästningstornet och kryptan under kyrkan Notre Dame, samt flera andra religiösa byggnader från 1100-talet.

slottet i rambouillet. foto Jules78120

slottet i rambouillet. foto Jules78120

Dag 4 (B: Dag 3). Etampes-Rambouillet, 54 km.

Dagens etapp börjar med en cykelväg längs en liten å och fortsätter sedan på små, fridfulla landsvägar till Dourdan. Här finns det spår från keltisk och romansk tid och var från 900-talet även en kunglig stad. Sevärt är ringmuren och slottet från 1200-talet. Ni kommer så fram till Rambouillet och slottet med den imponerande parken, som sett så många regenter passera, såsom Ludvig XVI och Napoleon I. Runt slottet finns Rambouilletskogen med en yta på 20000 ha, som blev svårt åtgången vid en vinterstorm 1999.

Dag 5 (B: Dag 4). Rambouillet-Versailles, 50 km.

Sista sträckan börjar i dalgången Chevreuse, som också är regionalpark. Här passerar ni kyrkor, kloster, slott mellan små pittoreska byar i ett omväxlande landskap. Slutmål är slottet i Versailles, Ludvig XIV:smästerverk, som också är uppfört på Världsarvslistan. På cykel kan ni njuta av slottsparken. Här levde de franska kungarna fram till revolutionen. Några av sevärdheterna är spegelssalen, de kungliga våningarna och Frankrikes historiska museum.

Dag 6 (B: Dag 5).
Efter frukost är programmet slut.

slottet i Versailles, spegelsalen. foto myrabella

slottet i Versailles, spegelsalen. foto myrabella

Försäljningsvillkor.

Priserna är satta enl. valutakurs 29/10 2018.
Anmälningsavgiften är 10%, som inbetalas inom en vecka.
Slutbetalning skall vara Loca France tillhanda senast 30 dagar före turens början.
Avbokning: Vid avbokning 33 dagar el fler före dag 1 i programmet, skall 10% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 32-23 dagar före dag 1 i programmet, skall 25% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 22-10 dagar före dag 1 i programmet, skall 50% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 9-4 dagar före dag 1 i programmet, skall 75% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 3 dagar eller färre före dag 1 i programmet, skall 100% av kostnaden erläggas. Vid s.k. ”no show” startdagen skall 100% av kostnaden erläggas.
Som kostnad menas totalkostnad för turen, inkl. ev. extranatt.
Om redan påbörjad tur avbryts i förtid, sker ingen återbetalning.
Konsumentverket skriver på www.hallakonsument.se:
"Förändring av priset.
Arrangören får höja priset på resan. Men priset får inte höjas under de sista 20 dagarna före avresan.
Exempel på saker som kan ge arrangören rätt att höja priset är ändringar i växelkurser, skatter, tullar och transportkostnader. Om arrangören fått minskade kostnader, ska priset i stället bli lägre för dig."