Längs Canal de Garonne.

Det var först mot slutet av 1800-talet som den sista etappen av kanalen mellan Toulouse och Bordeaux blev färdig. När vi idag cyklar längs kanalen vid Garonne, är det inte bara ett vackert landskap med pittoreska byar, utan även en påminnelse om den segslitna dragkampen under 1800-talet mellan förespråkare för järnväg el vattenled mellan Bordeaux och Toulouse. Det är fina cykelvägar och turen kan göras i båda riktningarna.

Längs+Canal+de+Garonne.jpg

Refnr.33-9
Turens längd: 7 dagar / 6 nätter
Svårighetsgrad: Lättcyklad med vissa kuperade avsnitt.
Inkvartering: Hotell 3* och bed & breakfast av motsvarande kvalitet.
Startdag=Dag 1: Valfri dag 1/4-25/10.

Pris/pers. i sv. kr. år 2019

Startdag=Dag 1 1/4-25/10
Dubbelrum 11000
Enkelrum 14400

Extranatt i Bordeaux el Toulouse, frukost dubbelrum 850 kr, enkelrum 1400. Om endast 1 deltagare, tillkommer 1300 kr.

bordeaux. Place de la bourse och vattenspegeln. foto P. despoix.

bordeaux. Place de la bourse och vattenspegeln. foto P. despoix.

Vad ingår i priset?
I priset ingår hyra av cykel, övernattning med frukost, 4 middagar, transport av bagage mellan övernattningsställena och vägbeskrivningar på svenska. Kartor och turistmaterial erhålles vid ankomst till första övernattningsstället.
I priset ingår ej: Resa till Bordeaux el från Toulouse. Angivna avstånd är ungefärliga.

auvillar. arkader. foto clicgauche

auvillar. arkader. foto clicgauche

Hur reser man till Bordeaux och Toulouse?
Flyg till Bordeaux el Toulouse; flyg till Paris CDG och tåg från flygplatsen till Bordeaux (3 tim 30 min); flyg till Toulouse och tåg till Bordeaux (2 tim).

Cykeln
är en herr- eller damcykel, 21 växlar, karthållare fram, 2 väskor bak, hållare för vattenflaska, cykellås,  reparationsväska och cykelhjälm. Tillägg för elcykel 700 kr.

nerac. den gamla bron. foto jibi44.

nerac. den gamla bron. foto jibi44.

Karta 33-9.jpg

Dag 1. Ankomst till Bordeaux.
Inkvartering. Staden med anor från romartiden är självskriven huvudort för hela regionens vinproduktion. Middag ingår ej.

Dag 2. Bordeaux-St Martin de Lerm ca 55-60 km
Ni lämnar Bordeaux på en cykelväg längs Garonne och fortsätter sedan på cykelvägar och mindre landsvägar genom Entre-Deux-Mers med alla sina vinodlingar. Ni passerar Créon och Sauveterre de Guyenne, som båda grundlades under 1200- och 1300-talen, då landskapet tillhörde England. Alternativ övernattning: Camiran, La Réole

La camirannaise bed & breakfast

La camirannaise bed & breakfast

Dag 3. St Martin-Meilhan sur Garonne, ca 25-55 km.
Ni börjar idag åka längs kanalen vid Garonne. Denna sträcka var den som färdigställdes sist. Man började i Toulouse och fortsatte västerut med kanalbygget, medan järnvägslinjen byggdes från Bordeaux och österut. Cykelvägen är platt el med svaga stigningar och ni passerar vinodlingar och små samhällen. Det finns rastplatser på flera ställen. Alternativ övernattning: Noaillac.

Dag 4. Meilhan-Sérignac sur Garonne, ca 60 km.
I denna del av Garonnes dalgång finns det många fruktträdgårdar. Sérignac är ett trivsamt och fridfullt samhälle från 1200-talet med arkader längs gatorna i centrum.

moissac. klostret.

moissac. klostret.

Dag 5. Sérignac-Moissac, ca 60 km.
Detta är ett av de vackraste avsnitten med många fina städer som Auvillar och Moissac. På ett par ställen går kanalen i en bro över floden, som i Agen och över Baïse. I Moissac rinner Tarn ut i Garonne, inte så långt från hotellet.

Auvillar saluhall (halle aux grains) Foto Jack ma

Auvillar saluhall (halle aux grains) Foto Jack ma

Dag 6. Moissac-Toulouse, ca 64 km.
Samhällena på vägen ner mot Toulouse är alla pittoreska och charmfulla, många gånger med imponerande gotiska kyrkor. I Montech finns den unika vattensluttningen, där 2 lokomotiv på ömse sidor av den smala kanalen kör båtarna förbi 5 slussar. Toulouse är den rosa staden med byggnader i rosa tegel. Torget Place du Capitole med marknad ligger framför stadshuset (Capitole). Middag ingår ej.

Dag 7.
Programmet slut efter frukost.

Toulouse. le capitole, stadshuset

Toulouse. le capitole, stadshuset

Försäljningsvillkor.

Priserna är satta enl. valutakurs 29/10 2018.
Anmälningsavgiften är 10%, som inbetalas inom en vecka.
Slutbetalning skall vara Loca France tillhanda senast 30 dagar före turens början.
Avbokning: Vid avbokning 33 dagar el fler före dag 1 i programmet, skall 10% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 32-23 dagar före dag 1 i programmet, skall 25% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 22-10 dagar före dag 1 i programmet, skall 50% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 9-4 dagar före dag 1 i programmet, skall 75% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 3 dagar eller färre före dag 1 i programmet, skall 100% av kostnaden erläggas. Vid s.k. ”no show” startdagen skall 100% av kostnaden erläggas.
Som kostnad menas totalkostnad för turen, inkl. ev. extranatt.
Om redan påbörjad tur avbryts i förtid, sker ingen återbetalning.
Konsumentverket skriver på www.hallakonsument.se:
"Förändring av priset.
Arrangören får höja priset på resan. Men priset får inte höjas under de sista 20 dagarna före avresan.
Exempel på saker som kan ge arrangören rätt att höja priset är ändringar i växelkurser, skatter, tullar och transportkostnader. Om arrangören fått minskade kostnader, ska priset i stället bli lägre för dig."