Skärgårdsliv i södra Bretagne.

Namnet på detta län, Morbihan, kommer från bretonska och betyder ”ett litet hav”. Här finns många öar, holmar och halvöar, som förbinds med båttrafik. Detta cykelvänliga landskap ändrar hela tiden karaktär till följd av tidvattnet, med ebb och flod 2 gånger om dygnet. Det påverkar också vädret, som kan skifta flera gånger varje dag, från strålande solsken till tjock dimma. Turen börjar och slutar i charmfulla Vannes. I stället för en vägbeskrivning på papper, får ni låna en GPS, som visar vägen, samt en översiktskarta.

ön Saint-Cado. foto brtc.

ön Saint-Cado. foto brtc.

 Refnr.56-1
Turens längd: 8 dagar / 7 nätter.
Svårighetsgrad: Lättcyklad, förutom dag 7, som har en del backar.
Inkvartering: Små trevliga familjehotell 2* sex nätter och 3* en natt.  
Startdag=Dag 1: 1/4-2/7 och 16/9-23/9: torsdag, fredag, söndag, måndag. 5/7-14/9: valfri dag.

Pris /pers år 2019 i sv. kr.

Startdag=Dag 1
Antal deltagare
1/4-24/6
1/9-23/9
27/6-31/8
2-3 pers 11300 12000
4-5 pers 10700 11300
6 pers el fler 10500 11200

Minst 2 deltagare. Tillägg för enkelrum 2700 kr.

Extranatt i Vannes, pris/pers inkl frukost
dubbelrum 575 kr, 27/6-31/8 700kr
enkelrum 960 kr, 27/6-31/8 1075kr.

Vannes. foto LE-GAL-Yannick, brtc.

Vannes. foto LE-GAL-Yannick, brtc.

Vad ingår i priset?
I priset ingår hyra av cykel, rum och frukost, middag en kväll, lån av GPS (en per bokning), översiktskarta 1:100000, båtbiljetter, turistskatt, samt turistinformation. OBS! Bagagetransport ingår mellan hotellen, men till och från Ile d'Arz måste ni själva bära era resväskor ombord och av.
GPS
GPS-data finns för nedladdning till egen enhet/telefon.
I priset ingår ej resa till Vannes.

Halvön rhuys. foto DIAPHANE ELL PROD, brtc.

Halvön rhuys. foto DIAPHANE ELL PROD, brtc.

Hur reser man till Vannes?
Flyg till Paris, tåg Paris Gare Montparnasse-Vannes (ca 2h45 min).

Cykeln
är unisex, har handbroms och 21 växlar med en väska bak (20 l), en liten väska med karthållare fram, cykellås, pump, reparationsväska, cykelhjälm, räkneverk och vattenflaska. Tillägg för elcykel (unisex) 1100 kr.

2017-velo-randonnee-confort.jpg

Dag 1. Ankomst till Vannes.
Inkvartering från kl 16.

Dag 2. Vannes-Ile d’Arz, 8 km, båt 30 min.
Efter frukost kommer arrangören med cyklarna, presenterar turen och kör sedan ert bagage till hamnen. Ni cyklar dit ner (3 km), bär ombord ert bagage på båten till Ile d’Arz (30 min) och vid ankomst bär ni det ett par hundra m till hotellet. Sedan cyklar ni kors och tvärs som ni vill på ön. Härifrån kom det många sjömän och kaptener under 1800- och 1900-talen och det finns ett museum över dem. Sevärt är också kvarnen som drevs av tidvattnet (Le Moulin à Marée de Berno). Övernattning i hamnen av Ile d’Arz (el i Vannes).

ön Ile d'Arz. foto LE-GAL-Yannick, brtc.

ön Ile d'Arz. foto LE-GAL-Yannick, brtc.

Dag 3. Ile d’Arz-Arzon, 45 km, båt 15 + 5 min.
Ni bär ner ert bagage och bär ombord det på en båt till halvön Séné (15 min), där taxi väntar och tar hand om det. Ni cyklar genom en trakt med rikt fågelliv och tar därefter en båt till halvön Rhuys (5 min), där ni kör på småvägar och cykelvägar längs den södra kusten av Morbihanbukten. Ni passerar slottet Suscinio och den lilla staden Sarzeau innan ni kommer fram till Arzon.

slottet Suscinio. foto crtb BOURCIER-Simon

slottet Suscinio. foto crtb BOURCIER-Simon

Dag 4. Arzon-Ile aux Moines-Arzon, 20 km + båt 2x30 min.
Först cyklar ni 3 km till hamnen och tar båten till Ile aux Moines (30 min). Ön är utan biltrafik och ni tillbringar hela dagen på denna rogivande ö. Det är den största ön i bukten och har trots sitt namn ”Munkön” aldrig bebotts av munkar, men var däremot en kornbod åt klostret Saint Sauveur i Redon. Den sydligaste delen av ön har medelhavsklimat. På em tar ni båten tillbaka till Arzon.

Dag 5. Arzon-La Trinité sur Mer, 46 km, båt 25 min.
Även idag börjar ni med att ta en båt över bukten, från Port Navalo till Locmariaquer. Nära Carnac finns det flera spår från gångna tider. Ni passerar fält med bautastenar (fr. menhirs) i raka linjer (Les alignements de Carnac). Middag och övernattning i La Trinité (el Carnac).

carnac. rader med bautastenar. foto Pinpin

carnac. rader med bautastenar. foto Pinpin

Dag 6. La Trinité-Auray, 56 km.
Ni åker nu mot floden vid Etel (Ria d’Etel). Tidvattnet gör att dalgången svämmar över 2 gånger om dagen och det är mycket vackert. Vägen ut till ön Saint-Cado, som är utan biltrafik, går på en vall. Auray har en charmfull, gammal stadsdel, men det allra mest intressanta är hamnen Saint-Goustan. Det är också här ni övernattar.

Dag 7. Auray-Vannes, 40 km.
Ni närmar er åter innanhavet Morbihanbukten och kommer fram till stadsmurarna runt Vannes. Dessa omsluter den gamla stadsdelen med katedralen Saint Pierre och korsvirkeshusen vid gågatorna.

Dag 8.
Efter frukost är programmet slut.

auray, hamnen saint goustan. foto emmanuel berthier, brtc.

auray, hamnen saint goustan. foto emmanuel berthier, brtc.

Försäljningsvillkor.

Priserna är satta enl. valutakurs 29/10 2018.
Anmälningsavgiften är 10%, som inbetalas inom en vecka.
Slutbetalning skall vara Loca France tillhanda senast 30 dagar före turens början.
Avbokning: Vid avbokning 33 dagar el fler före dag 1 i programmet, skall 20% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 32-24 dagar före dag 1 i programmet, skall 25% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 23-17 dagar före dag 1 i programmet, skall 50% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 16-10 dagar före dag 1 i programmet, skall 70% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 9-4 dagar före dag 1 i programmet, skall 95% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 3 dagar eller färre före dag 1 i programmet, skall 100% av kostnaden erläggas. Vid s.k. ”no show” startdagen skall 100% av kostnaden erläggas.
Som kostnad menas totalkostnad för turen, inkl. ev. extranatt.
Om redan påbörjad tur avbryts i förtid, sker ingen återbetalning.
Konsumentverket skriver på www.hallakonsument.se:
"Förändring av priset.
Arrangören får höja priset på resan. Men priset får inte höjas under de sista 20 dagarna före avresan.
Exempel på saker som kan ge arrangören rätt att höja priset är ändringar i växelkurser, skatter, tullar och transportkostnader. Om arrangören fått minskade kostnader, ska priset i stället bli lägre för dig."