Slottstur i Loiredalen 8 dagar.

Längs denna cykeltur ligger det över 200 slott och flera som tillhört de franska kungarna. Det är inte underligt, att de uppfördes i just denna frodiga del av Frankrike med dess rika natur. En del av slotten är öppna för allmänheten. I Loiredalen har man byggt ut ett stort antal cykelleder med rastplatser, som gör det behagligt att cykla i lugn och ro. Det finns en kortare tur från Orléans till Tours på 6 dagar / 5 nätter.

Refnr.45-1
Turens längd: 8 dagar / 7 nätter.
Svårighetsgrad: Lätt - medelsvår. Vissa delar har kuperad terräng.
Inkvartering: Kat. A - hotell 3* och 4*, samt ett charmfullt hotell 2*; Kat. B - hotell 2* och 3*.
Startdag=Dag 1: Lördagar 20/4-21/9 och söndagar 26/5-1/9. Valfri dag vid 5 el fler deltagare.

Pris/pers 2019 i sv. kr

Startdag
=Dag 1
20/4-4/5
8/9-21/9
5/5-28/6
19/8-7/9
29/6-18/8
A dubbelrum 8730 9490 9700
A enkelrum 10900 11900 12100
B dubbelrum 7900 8650 8860
B enkelrum 9610 10400 10700

6 trerätters middagar exkl. dryck (ej i Tours) kat A 1950 kr, kat B 1750 kr.

blois, katedralen Saint Louis.

blois, katedralen Saint Louis.

Vad ingår i priset?
I priset ingår hyra av cykel, övernattning med frukost, transport av bagage mellan hotellen, detaljerade kartor och vägbeskrivningar på engelska, turistinformation och turistskatt. Kartor, vägbeskrivningar och turistmaterial erhålles vid ankomst till första hotellet.
I priset ingår ej resa till Orléans eller från Saumur.

amboise, gata vid slottet. foto Gilbert Bochenek

amboise, gata vid slottet. foto Gilbert Bochenek

Hur reser man till Orléans och från Saumur?
Flyg till Paris, tåg Paris Gare d'Austerlitz-Orléans (1 tim 30 min). Saumur-Paris Gare Montparnasse (2 tim). Tågbiljetter bokas på https://en.oui.sncf/en/ eller genom Loca France.

Cykeln
är en unisexcykel, 7 växlar med fotbroms, 27 växlar med handbroms, bekväm gelsadel; 1 väska bak, liten väska eller karthållare fram, avståndsmätare, vattenflaska 0,75 l, cykellås och reparationsväska. Medtag egen cykelhjälm el hyr hjälm (54-61 cm) 180 kr. Tillägg för elcykel 1250 kr.

profil

profil

Karta 45-1.jpg

Dag 1. Ankomst till Orléans.
Detta är Jeanne d’Arcs hembygd. Inkvartering.

Dag 2. Orléans- Beaugency/St Dyé 30/50 km.
På småvägar kommer ni fram till Cléry St André med en sevärd gotisk kyrka. Det finns slott i Meung sur Loire och Château Dunois i Beaugency, som också har ett vackert medeltida centrum. St Dyé är ett litet pittoreskt samhälle från 1500-talet med trånga gränder och en hamn, där man tog emot allt byggnadsmaterial för att uppföra slottet Chambord. Övernattning i St Dyé (kat. A) och i Beaugency (kat. B).

36373823003_4449fcdec4_z.jpg

Dag 3. Beaugency/St Dyé -Blois 50/30 km.
Slottet Chambord är så mäktigt med sina 440 rum och salar, som dock är helt tomma. När den franske kungen med sitt hov reste ner till Loiredalen, hade man också med sig allt möblemang. Slottet Cheverny är i det avseendet raka motsatsen. Slottets nuvarande ägare har en privat våning i ena flygeln, men för övrigt är det öppet för besök. Det är mycket rikt utrustat och stod förebild till Tintins slott Moulinsart. I Cheverny finns också flera vingårdar, där ni kan provsmaka.

Dag 4. Blois-Amboise 45 km.
Det kungliga slottet i Blois har en mycket vacker utvändig spiraltrappa. Fortsätt genom skogspartier till Onzain, där slottet Château Chaumont ligger uppe på en kulle med en härlig utsikt över nejden. I Amboise kan ni besöka det kungliga slottet och Leonardo da Vincis bostad de sista åren, Château du Clos Lucé.

slottet i chenonceau

slottet i chenonceau

Dag 5. Amboise-Tours 55 km.
Slottet Chenonceau, som ligger tvärs över Cher, kallas ”kvinnoslottet”. Slottet uppfördes 1513 av Katherine Briçonnet och förskönades därefter av Diane de Poitiers och Catherine de Médicis. Mycket värdefulla interiörer, som möbler från renässansen, vackra gobelänger och tavlor. Stanna till vid slottet i Nitray och titta på vinmuséet före en provsmakning!

Dag 6. Tours-Chinon 60 km.
I Tours finns det mycket vackra hus i den gamla stadsdelen. Slottet i Villandry har en hel del målningar, men mest intressant är trädgårdarna. Man planterar blommor och grönsaker mellan små gångar med lågklippta häckar. Odlingarna ändrar karaktär med årstiderna. Slottet i Azay le Rideau ligger på en liten ö i Indre. I Ussé, ser ni slottet med de många tornen. Slottet i Chinon ligger uppe på en klippa och vid foten av klippan, finns det hålrum (s.k. troglodyter), som är utmärkta vinkällare, där ni bl.a. kan provsmaka goda rödviner.

slottet i villandry. foto LonganimE

slottet i villandry. foto LonganimE

Dag 7. Chinon-Saumur 35 km.
Sista dagen kör ni ut på landtungan, strax innan Vienne rinner ut i Loire. Candes St Martin är en liten pärla, där ni kan strosa i de smala gränderna och titta på de vackra husen. Strax därefter kommer ni till Montsoreau och slottet alldeles intill Loire. Några km söderut, ligger det imponerande klostret Fontevraud. Slottet i Saumur syns vida omkring och alldeles intill finns det vinodlingar. I Saumur produceras bl.a. ”crémant”, både vit och rosé, alltså vin tillverkat enl ”champagnemetoden”.

Dag 8.
Efter frukost är programmet slut.

slottet i saumur

slottet i saumur

Försäljningsvillkor.

Priserna är satta enl. valutakurs 29/10 2018.
Anmälningsavgiften är 10%, som inbetalas inom en vecka.
Slutbetalning skall vara Loca France tillhanda senast 30 dagar före turens början.
Ändringar: Vid ändring av datum, hotellkategori, deltagares namn el. likn. erlägges en ändringskostnad av 300 kr.
Avbokning: Vid avbokning 33 dagar el fler före dag 1 i programmet, , skall 20% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 32-24 dagar före dag 1 i programmet, skall 25% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 23-17 dagar före dag 1 i programmet, skall 50% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 16-10 dagar före dag 1 i programmet, skall 70% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 9-4 dagar före dag 1 i programmet, skall 95% av kostnaden erläggas. Vid avbokning 3 dagar eller färre före dag 1 i programmet, skall 100% av kostnaden erläggas. Vid s.k. ”no show” startdagen skall 100% av kostnaden erläggas.
Som kostnad menas totalkostnad för turen, inkl. ev. extranatt.
Om redan påbörjad tur avbryts i förtid, sker ingen återbetalning.
Konsumentverket skriver på www.hallakonsument.se:
"Förändring av priset.
Arrangören får höja priset på resan. Men priset får inte höjas under de sista 20 dagarna före avresan.
Exempel på saker som kan ge arrangören rätt att höja priset är ändringar i växelkurser, skatter, tullar och transportkostnader. Om arrangören fått minskade kostnader, ska priset i stället bli lägre för dig."